Strona stworzona w kreatorze www WebWave.

Przedszkole w Śmiglu

ul. Leszczyńska 13, 64-030 Śmigiel

REGON: 000928877

INFORMACJA RODO

Jadłospis

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, dżem truskawkowy niskosłodzony

Herbata z cytryną

 

II śniadanie

Jabłko

 

Pulpety w sosie pomidorowym, kasza jaglana, kalafior gotowany.

Woda źródlana

 

 

Wafle ryżowe, kiwi, herbata malinowa.

 

 

ALERGENY

1,7,10

1,3

-

 

WTOREK

 

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, szynka wieprzowa, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

 

II śniadanie:

Jabłko

 

 

Gyrosiki, ziemniaki puree, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem i pomidorem.

Woda źródlana

 

 

Drożdżówka z kruszonką, herbata miętowa

ALERGENY

1,7,10

7

1,3,7

 

ŚRODA

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, serek śmietankowy, jajko gotowane, kolorowa papryka.

Herbata z cytryną. 

Kakao

 

II śniadanie:

Gruszka

 

Paluszki rybne, ziemniaki puree, marchewka, kalafior, brokuł - gotowane na parze

Woda źródlana

Mus jabłkowy, herbata z cytryną

ALERGENY

1,3,7,10

1,3,4,7

-

 

CZWARTEK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, szynka drobiowa, rzodkiewka.

Herbata z cytryną.

 

II śniadanie:

Marchewka do chrupania

 

Bitki ze schabu, kopytka, kapusta czerwona gotowana

Woda źródlana

Serek waniliowy, jabłko, herbata malinowa

ALERGENY

1,7,10

1,3,7

7

 

PIĄTEK

 

 

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem.

Herbata z cytryną.

 

II śniadanie:

Jabłko

 

Zupa jarzynowa. Pierogi z twarogiem polane masełkiem.

Woda źródlana

 

Banan, wafle siejeje, herbata owocowa

ALERGENY

1,3,7,10

1,3,7

1,3,7

 

Jadłospis może ulec częściowej zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

Woda mineralna do picia podawana bez ograniczeń.

 

 

 

Wykaz alergenów w posiłkach

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń przedszkola wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3

Jaja i produkty pochodne.

4

Ryby i produkty pochodne.

5

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6

Soja i produkty pochodne.

7

Mleko i produkty pochodne.

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9

Seler i produkty pochodne.

10

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

11

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

12

Łubin i produkty pochodne.

13

Mięczaki i produkty pochodne.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, warzywa suszone, cynamon.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Do posiłków dzieci otrzymują owoce i warzywa tj. jabłko, banan, kiwi, brzoskwinia, truskawka, arbuz, ananas, marchew, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, papryka.

 

Numer KONTA NA KTÓRY NALEŻY DOKONYWAĆ WPŁAT :

  68 8667 0003 0000 0215 2000 0050

JADŁOSPIS OD 22.02.2021 D0 26.02.2021