Przedszkole

w Śmiglu

Jadłospis

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, szynka z indyka, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

 

Zupa jarzynowa,

pyzy z mięsem, bukiet warzyw gotowany na parze ( marchew, seler, por, pietruszka, kalafior, groszek, brukselka, ziemniaki, mięso wieprzowe, cebula, jajka, śmietana, olej rzepakowy, przyprawy)

 

Woda źródlana.

 

Bułki mleczne z dżemem niskosłodzonym, herbata miętowa.

ALERGENY

1,7,10

1,3,7

1,3,7

 

WTOREK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, ser żółty gouda, pomidor.

Kakao. Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Marchewka do chrupania.

Nuggetsy, ziemniaki puree, surówka z kapusty pekińskiej (filet z kurczaka, mąka, maślanka, krakersy, masło, mleko, kapusta pekińska, kukurydza, pomidor, ogórek świeży, szczypiorek, olej rzepakowy, przyprawy)

Woda źródlana.

Banan, jabłko, herbata z cytryną.

ALERGENY

1,7,10

1,7

-

 

ŚRODA

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami kukurydzianymi, szynka wieprzowa, jajka gotowane, papryka.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Gruszka.

Pulpety w sosie pomidorowym, kasza jaglana, kalafior gotowany na parze (mięso wieprzowe z szynki, przyprawy, przecier pomidorowy, ketchup, cebula, jajka, mąka, olej rzepakowy, kasza jaglana, kalafior)

 

Woda źródlana.

Herbatniki, jabłko, herbata owocowa.

ALERGENY

1,3,7,10

1,3

1,3,7

 

CZWARTEK

 

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami zbożowymi, szynka drobiowa, jajka gotowane, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Pałki z kurczaka, ziemniaki puree, marchewka gotowana (pałki z kurczaka, ziemniaki, mleko, masło, mąka, marchew, przyprawy)

 

Woda źródlana.

 

Koktajl malinowy, wafle suche.

 

ALERGENY

1,3,7,10

1,7

1,7

 

PIĄTEK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z kulkami czekoladowymi, serek łaciaty, pomidor.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Kosteczki rybne, ziemniaki puree, fasolka szparagowa (filet z dorsza, mąka, jajka, bułka tarta, masło, mleko, fasolka szparagowa zielona, żółta, olej rzepakowy, przyprawy)

 

Woda źródlana.

 

Drożdżówka z kruszonką, herbata z cytryną.

 

ALERGENY

1,3,7,10

1,3,4,7

1,3,7

 

Jadłospis może ulec częściowej zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

Woda mineralna do picia podawana bez ograniczeń.

 

 

 

Wykaz alergenów w posiłkach

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń przedszkola wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3

Jaja i produkty pochodne.

4

Ryby i produkty pochodne.

5

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6

Soja i produkty pochodne.

7

Mleko i produkty pochodne.

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9

Seler i produkty pochodne.

10

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

11

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

12

Łubin i produkty pochodne.

13

Mięczaki i produkty pochodne.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, warzywa suszone, cynamon.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Do posiłków dzieci otrzymują owoce i warzywa tj. jabłko, banan, kiwi, brzoskwinia, truskawka, arbuz, ananas, marchew, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, papryka.

 

Numer KONTA NA KTÓRY NALEŻY DOKONYWAĆ WPŁAT :

  68 8667 0003 0000 0215 2000 0050

JADŁOSPIS OD 09.03.2020 D0 13.03.2020

Strona stworzona w kreatorze www WebWave.

Przedszkole w Śmiglu

ul. Leszczyńska 13, 64-030 Śmigiel

REGON: 000928877

INFORMACJA RODO