Przedszkole

w Śmiglu

Jadłospis

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, serek śmietankowy, pomidor.

Herbata z cytryną

 

II śniadanie

Marchewka do chrupania

 

Kosteczki rybne z dorsza, ziemniaki puree, fasolka szparagowa gotowana na parze.

 

Woda źródlana

 

Kanapki mix, herbata z cytryną

ALERGENY

1,7,10

1,3,4,7

1,3,7,10

 

WTOREK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, szynka z indyka, jajko gotowane, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

 

II śniadanie:

Jabłko

 

Pałki z kurczaka, ziemniaki puree, marchewka z groszkiem.

 

Woda źródlana.

 

Koktajl truskawkowy, wafle ryżowe

ALERGENY

1,3,7,10

1,7

7

 

ŚRODA

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami zbożowymi, dżem truskawkowy.

Herbata z cytryną.

 

II śniadanie:

Jabłko

 

Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree, surówka z białej kapusty.

 

Woda źródlana.

 Gruszka, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną

ALERGENY

1,3,7,10

1,3,7

 

 

CZWARTEK

 

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, szynka gotowana, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

 

II śniadanie

Marchewka do chrupania

 

Pulpety w sosie pomidorowym, kasza jaglana, kalafior gotowany na parze.

Woda źródlana

 

Ciasto drożdżowe, herbata miętowa

ALERGENY

1,7,10

1,3,7

1,3,7

 

PIĄTEK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, ser żółty salami, jajko gotowane, pomidor.

Herbata z cytryną.

 

II śniadanie:

Jabłko

 

Zupa pomidorowa. Kluski leniwe polane masełkiem.

 

Woda źródlana.

 

Herbatniki, banan, herbata malinowa

 

ALERGENY

1,3,7,10

1,3,7

1,7

 

Jadłospis może ulec częściowej zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

Woda mineralna do picia podawana bez ograniczeń.

 

 

 

Wykaz alergenów w posiłkach

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń przedszkola wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3

Jaja i produkty pochodne.

4

Ryby i produkty pochodne.

5

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6

Soja i produkty pochodne.

7

Mleko i produkty pochodne.

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9

Seler i produkty pochodne.

10

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

11

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

12

Łubin i produkty pochodne.

13

Mięczaki i produkty pochodne.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, warzywa suszone, cynamon.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Do posiłków dzieci otrzymują owoce i warzywa tj. jabłko, banan, kiwi, brzoskwinia, truskawka, arbuz, ananas, marchew, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, papryka.

 

Numer KONTA NA KTÓRY NALEŻY DOKONYWAĆ WPŁAT :

  68 8667 0003 0000 0215 2000 0050

JADŁOSPIS OD 21.09.2020 D0 25.09.2020

Strona stworzona w kreatorze www WebWave.

Przedszkole w Śmiglu

ul. Leszczyńska 13, 64-030 Śmigiel

REGON: 000928877

INFORMACJA RODO