Przedszkole

w Śmiglu

Jadłospis

JADŁOSPIS OD 18.11.2019 – DO 22.11.2019

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, ser smażony, jajka gotowane, kolorowa papryka (1,3,7,10)

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo- serowym, ryż biały (1,3,7,9)

 

Woda źródlana.

 

Kanapki mix, herbata malinowa (1,3,7,10)

 

WTOREK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami zbożowymi, powidła, dżem niskosłodzony (1,7,10)

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Mandarynka.

Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree, surówka z białej kapusty (1,3,7)

Woda źródlana.

 

 

Banan, jabłko, herbata z cytryną.

 

 

ŚRODA

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami czekoladowymi, szynka z indyka, jajka gotowane, ogórek świeży (1,3,7,10)

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Zupa ziemniaczana.

Fasolka po bretońsku, pieczywo pszenne (1)

 

Woda źródlana.

 

Koktajl malinowy, wafle ryżowe (7)

 

CZWARTEK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami kukurydzianymi, szynka gotowana, pomidor ze szczypiorkiem (1,7,10)

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Marchew do chrupania.

Karkówka w sosie własnym, pyzy, kapusta kiszona gotowana (1,3,7)

 

Woda źródlana.

 

Herbatniki, herbata z cytryną (1,3)

 

PIĄTEK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, ser żółty, ogórek kiszony (1,7,10)

Kakao. Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Ryba sauté, ziemniaki puree, kalafior, marchewka mini- gotowane na parze (1,4,7)

Woda źródlana.

 

Winogrono bezpestkowe, chrupki kukurydziane.

 

 

Jadłospis może ulec częściowej zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

Woda mineralna do picia podawana bez ograniczeń.

 

 

 

Wykaz alergenów w posiłkach

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń przedszkola wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3

Jaja i produkty pochodne.

4

Ryby i produkty pochodne.

5

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6

Soja i produkty pochodne.

7

Mleko i produkty pochodne.

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9

Seler i produkty pochodne.

10

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

11

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

12

Łubin i produkty pochodne.

13

Mięczaki i produkty pochodne.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, warzywa suszone, cynamon.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Do posiłków dzieci otrzymują owoce i warzywa tj. jabłko, banan, kiwi, brzoskwinia, truskawka, arbuz, ananas, marchew, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, papryka.

 

Numer KONTA NA KTÓRY NALEŻY DOKONYWAĆ WPŁAT :

  68 8667 0003 0000 0215 2000 0050

Strona stworzona w kreatorze www WebWave.

Przedszkole w Śmiglu

ul. Leszczyńska 13, 64-030 Śmigiel

REGON: 000928877

INFORMACJA RODO