Przedszkole

w Śmiglu

Jadłospis

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, serek Kanapkowy, pomidor.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Makaron w sosie bolońskim (makaron pszenny i pełnoziarnisty, mięso z szynki wieprzowej, przecier pomidorowy, ketchup, olej rzepakowy, przyprawy)

 

Woda źródlana.

 

Kanapki mix, herbata owocowa.

ALERGENY

1,7,10

1,3

1,3,7,10

 

WTOREK

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z kulkami czekoladowymi, szynka wieprzowa, jajka gotowane, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Marchewka do chrupania.

Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty (filet z kurczaka, mąka, jajka, bułka tarta, masło, mleko, kapusta kiszona, szczypiorek, marchew, olej rzepakowy, przyprawy)

 

Galaretka z truskawkami, banan.

ALERGENY

1,3,7,10

1,3,7

 

 

ŚRODA

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, powidła śliwkowe, dżem truskawkowy niskosłodzony.

Kakao. Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Filet z dorsza sauté, ziemniaki puree, surówka z marchewki z ananasem (filet z dorsza, masło, mleko, ananas, marchew, olej rzepakowy, przyprawy)

 

Woda źródlana.

 

Chrupki kukurydziane, gruszka, herbata z cytryną.

ALERGENY

1,7,10

1,4,7

 

 

CZWARTEK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami zbożowymi, szynka wieprzowa, jajka gotowane, pomidor.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Jabłko.

Pulpety w sosie pomidorowym, kasza kuskus, kalafior gotowany na parze (mięso wieprzowe z szynki, przyprawy, przecier pomidorowy, ketchup, cebula, jajka, mąka, olej rzepakowy, kasza kuskus, kalafior)

 

Woda źródlana.

Pączki z dżemem, herbata miętowa.

 

TŁUSTY CZWARTEK”

 

ALERGENY

1,3,7,10

1,3

1,3,7

 

PIĄTEK

 

Bułka zwykła, chleb razowy, dworski, masło, mleko z płatkami kukurydzianymi, pasta rybna, kolorowa papryka.

Herbata z cytryną.

II śniadanie:

Gruszka.

Zupa jarzynowa, twarożek z szczypiorkiem, ziemniaki gotowane (marchew, seler, por, pietruszka, kalafior, groszek, brukselka, ziemniaki, twaróg, mleko, śmietana, szczypiorek, przyprawy)

 

Woda źródlana.

 

Banan, jabłko, herbata z cytryną.

 

ALERGENY

1,4,7,10

1,7

-

 

Jadłospis może ulec częściowej zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

Woda mineralna do picia podawana bez ograniczeń.

 

 

 

Wykaz alergenów w posiłkach

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń przedszkola wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3

Jaja i produkty pochodne.

4

Ryby i produkty pochodne.

5

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6

Soja i produkty pochodne.

7

Mleko i produkty pochodne.

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9

Seler i produkty pochodne.

10

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

11

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

12

Łubin i produkty pochodne.

13

Mięczaki i produkty pochodne.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, warzywa suszone, cynamon.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Do posiłków dzieci otrzymują owoce i warzywa tj. jabłko, banan, kiwi, brzoskwinia, truskawka, arbuz, ananas, marchew, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, papryka.

 

Numer KONTA NA KTÓRY NALEŻY DOKONYWAĆ WPŁAT :

  68 8667 0003 0000 0215 2000 0050

JADŁOSPIS OD 17.02.2020 D0 21.02.2020

Strona stworzona w kreatorze www WebWave.

Przedszkole w Śmiglu

ul. Leszczyńska 13, 64-030 Śmigiel

REGON: 000928877

INFORMACJA RODO